Huvudsida

Från Open Data Wiki Umeå
Version från den 29 maj 2015 kl. 11.08 av Thomas (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Välkommen till OpenNorth och vår wiki om öppna data!

Umeå kommun, Skellefteå kommun, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet har påbörjat ett samarbete kring Öppna Data under namnet OpenNorth.


Denna wiki är tänkt att samla den kunskap och de erfarenheter som skaffar oss under vårt samarbete. Initialt innehåller wikin mest information knuten till www.opennorth.se som är vår webbplats för Öppna Data. Från denna når man vår site som innehåller datat och även denna wiki.


Vi tror alla att öppna data är en betydande resurs, men som idag används i väldigt begränsad utsträckning. Vi vill bidra till att användningen ökar genom att publicera våra data och det vi lärt oss.

Wikin innehåller:


Det som finns beskrivet i wikin är pågående arbeten. Tanken är även visa hur vi tänker för att kunna få och ge input till andra som vill publicera sina data för vidareutnyttjande. Har du förslag eller kommentarer kring webbplatserna eller kring öppna data i Umeå kommun kan du mejla oss via kontaktformuläret som finns på www.opennorth.se.


Allt material i denna wiki är Public Domain men vi skulle uppskatta om vi (OpenNorth) får ett erkännande om du använder dig av materialet.

Public Domain 88x31.png

Exempel på hur data används

Öppna data kan användas på många olika sätt, här har vi ett par exempel på hur just vårt data använts.

I Open Spending visas ett exempel på hur öppet budgetdata kan användas. Du exemplet på följande länk: Budget Umeå kommun 2014 fördelad per invånare. Ett annat exempel där man jämför data från Skellefteå och Umeå finns på denna länk: https://openspending.org/budget2013umeaskea/views/budget-2013-for-umea-och-skelleftea-per-invanare-och-scb-kod

Darteq AB har skapat en app för Android och Apple som använder sig av det data om idrotts- och fritidsanläggningar som vi publicerat som öppen data. Appen heter "Fritid i Umeå".

Vad är öppna data?

Öppna data (Open data) är en del i öppen förvaltning (Open government) som i stora drag går ut på att styrandet ska vara öppet, tydligt och att informationen ska finnas tillgänglig för alla. Det ska i sin tur göra samhället mer demokratiskt och (ekonomiskt) effektivt.

Öppna data är en strategisk fråga för EU-kommissionen och regleras bland annat av ett EU-direktiv som även omsatts till svensk lag. En kort sammanfattning kring EU:s inställning och en kort FAQ finns på denna länk.

Här finns en länk till direktivet som pdf.

Den börjar bli rejält åldersstigen men Umeå kommun sammanställde våren 2012 en sammanfattande översikt kring fenomenet öppna data som en del i projektförberedelserna till deras första projekt som berörde Öppna Data. Umeå kommun har även tagit fram en kort film om deras Öppna Data.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktyg